Educatie      
 
Honours Program - Music in the making
"Music in the Making is mijn eigen ding - een cursus die ik zelf heb bedacht en gemaakt. Aan de University College Utrecht geef ik de cursus voor groepen van hooguit tien studenten, en in het Honours Programma trof ik er zesentwintig. Een forse groep, met mensen die elkaar nog niet kennen. We doen wel regelmatig praktische dingen, zoals zingen, in je eentje op het podium staan en eigen muziek brengen, die alleen kunnen als er een veilige situatie is. Het groepsgevoel is heel snel ontstaan. De studenten bleken niet alleen open en ontvankelijk te zijn, maar ook positief en kritisch ten opzichte van elkaar te kunnen zijn."


"Een heel diverse groep - daar had ik ook wel op aangedrongen, dat het geen orkestje zou zijn! Juist dat samenkomen van goede instrumentalisten in allerlei muziekgenres met mensen met ongeoefende oren, mensen die opgegroeid zijn met klassieke muziek en mensen die meer visueel ingesteld zijn is zo bijzonder. Ik lees die verschillen in de geschreven opdrachten, maar zowel daar als in het praktische werk is het niet vanzelf zo dat de eersten het beter doen. Oren openen, leren luisteren, met letterlijk voor de hand liggende middelen je muzikaal uiten, dat zijn de doelen."

"Ja, mijn collega's weten ervan! Reinbert de Leeuw heeft een vol uur met ze gesproken, na afloop van een flinke repetitie in het Ruhr-festival in Duisburg. Laaiend enthousiast was 'ie. Over de aandacht, de intense interesse, de goede vragen. Ik trots.

Componisten Hans Koolmees en Willem Jeths hebben gastcolleges gegeven en met ze gewerkt aan hun eigen composities, zanger Kees Jan de Koning heeft ons onder handen genomen - niet de minsten, en ze zijn zeer enthousiast!"

"Er is hard gewerkt. Voor de een zit dat in het worstelen met een vergelijking tussen twee strijkkwartetten van Beethoven, voor de ander in het beluisteren van heel veel Bach, of in schrijven over luisteren naar alledaagse geluiden, of in helemaal in je eentje iets ten gehore brengen. Iedereen heeft hier of daar een stap gezet, een ontdekking gedaan.

En ik ben blij: ik heb zoveel goede teksten gekregen, zulke mooie momenten beleefd. Met z'n allen luisteren naar een muziekstuk vind ik magisch. En samen zingen, lastig hoor met een brokje in je keel...
  strijkers masterclass recensie

nawoord Music in the Making

studenten over Music in the Making

recensie Tempest

University College Utrecht / Radboud Universiteit Nijmegen

Honours Program - Music in the Making

Over de Strijkers Masterclass 2007

Adam Ossin over de cursus Music in the Making

Mark Barton over de cursus Music in the Making

the Final Concert of Music in the Making. Everybody has a song

Jetske Tinnevelt

 
 
« Ga terug