Educatie      
 
Over de Strijkers Masterclass 2007
Kamermuziek spelen, met louter strijkers, is een wel heel intieme manier van muziek maken. En dan is het strijkkwartet de ultieme vorm daarvoor.


Een strijkkwartet is een gesloten, besloten geheel: zomaar een speler vervangen gaat niet, en uitstapjes met een pianist of een paar blazers worden wel aangegaan maar de speelmanier van het kwartet blijft hetzelfde, close. Componisten geven hun parels, hun diepste uitingen, aan het strijkkwartet.

De andere mogelijke combinaties van strijkers, van duo tot sextet, vergen eenzelfde kwaliteit van samenspel van de musici, maar vragen ook om individuele virtuositeit en, wat vaker dan bij het harmonieuze kwartet, om het etaleren van solistische momenten.

Bij het opzetten van de masterclass van 2007 was het idee om die andere bezettingen aan bod te laten komen. Om de schitterende stukken die door de slagschaduw van het kwartet repertoire niet genoeg gehoord worden. Om de lol van het spelen in deze veeleisende formaties.

En dat leidde tot het bij elkaar te brengen van een groep strijkers die samen elke combinatie zouden willen beproeven, die elkaar goed zouden leren kennen en elkaar op sleeptouw zouden nemen. De nieuwste generatie jonge solisten met passie voor de kamermuziek.

Mozart (trio, kwintetten!), Beethoven (trio's) en Brahms (kwintet en sextetten) dringen zich op, maar de keus mocht wat verrassender: alle combinaties komen aan bod, alle stijlperiodes, Oost-Europa, Itali', Wenen, FrankrijkŠ. Het lijkt wel op een avondje doorjassen, lekker de stapel bladmuziek weg spelen met wat vrienden. En bloedmooi spelen!
  strijkers masterclass recensie

nawoord Music in the Making

studenten over Music in the Making

recensie Tempest

University College Utrecht / Radboud Universiteit Nijmegen

Honours Program - Music in the Making

Over de Strijkers Masterclass 2007

Adam Ossin over de cursus Music in the Making

Mark Barton over de cursus Music in the Making

the Final Concert of Music in the Making. Everybody has a song

Jetske Tinnevelt

 
 
« Ga terug