Reviews      
 
Klassieke Zaken – januari 2008Deze Sonate voor altviool en piano is een laat werk van Sjostakovitsj. Hij dateert uit diens sterfjaar 1975.

De sonate is de arbeid van een moegetobde componist die zeer bewust heeft moeten meemaken dat de idealen van de Oktoberrevolutie in een boze dictatoriale droom moesten verkeren. Uiterlijke trouw aan een politiek systeem en innerlijke revolte hebben zijn leven bepaald en hebben zijn oeuvre een onvervalst eigen taal gegeven.
Ook deze sonate vertoont de karakteristieke mix uit een klaagzang, ironie en alle gevoelens daar tussen.
Reinbert de Leeuw (piano) en Susanne van Els (altviool) openen bedachtzaam om des te overrompelender de grote climaxen uit te spelen. Maar vooral wordt hun uitvoering gekenmerkt door een onuitputtelijke klankverscheidenheid die de sonate optimaal subtiliseert.
Luister naar het zeer trage slotdeel dat indrukwekkend blijft tot de laatste snik.
Ramsey Nasr schreef een talige pendant bij deze sonate, een barok poeem dat gebeurtenissen uit het leven van Sjostakovitsj combineert met een vorm van persoonlijke metafysica. En dan te bedenken dat op blz. 349 van Sjostakovitsj’ “Getuigenissen” staat: “Meestal kan ik er niet goed tegen als er over mijn muziek gedichten worden geschreven.” Het zij zo. Voor zo’n topuitvoering van de altsonate neem ik het gedicht graag op de koop toe.
  sonata - Klassieke Zaken

christmas - Gelderlander

Volkskrant, december 2007 - Sonata Sjostakovitsj, altvioolsonate (Van Els, De Leeuw), Ramsey Nasr, Etcetera.

Luister december 2005 / januari 2006 Susanne van Els CD Waterworks + DVD Zinc Garden

Trouw - Susanne van Els - Christmas

Gelderlander 23.11.05 - The Zinc Garden (CD en DVD)

 
 
« Ga terug