Reviews      
 
Luister december 2005 / januari 2006 Susanne van Els CD Waterworks + DVD Zinc Garden
'Is er een verklaring voor dat er voor altviool zo veel elegieŽn worden geschreven?', zo vraagt componist Klaas de Vries zich af in de toelichting bij zijn eigen elegie Tegen de tijd, op de cd Waterwordks van altvioliste Susanne van Els. Goede vraag, want er zijn inderdaad niet veel componisten die kunnen ontsnappen aan het kelige lamento waar het instument zo goed in is. En waarom zou je je daar als altviolist ook koste wat kost aan willen onttrekken?


Susanne van Els ging met deze cd/dvd nog een stap verder, door een aantal vooraanstaande Nederlandse componisten expliciet opdracht te geven voor het componeren van een elegie. Uit het boekje zou je kunnen opmaken dat de klaagzangen bedoeld zijn voor Nina, een overleden dochtertje, al wordt dat niet expliciet gemaakt.

Op de cd vinden we mooie werken van onder anderen Willem Jeths, Klaas de Vries, Huba de Graaff en Louis Andriessen naast Stravinsky, Britten en Bach. Een afgewogen programma van klassieke en nieuw gecomponeerde topwerken voor het instrument, op een soevereine manier gespeeld door Van Els. De altvioliste heeft een prachtige toon, weet hoe ze moet fraseren, hoe ze vormen moet opbouwen en weet op welke manieren ze kan kleuren en vertellen met haar instrument.

Tuin van zink van Louis Andriessen (in samenwerking met Huba de Graaff) krijgt een vervolg op de dvd. We zien Andriessen in de sudio zitten om de stortbui op de band op zijn plek te krijgen. We zien Van Els in gesprek met de technici, we zien haar aan het werk. Joost Honselaar maakte een ballet op het stuk (te verhalend en boodschapperig tegen Andriessens abstracte bouwwerk) en Annemarie van de Mond maakte een korte film naar aanleiding van het stuk (met platte muziek van Fons Merkies, de enige die hier niet thuishoort). Michiel van Bakel heeft Andriessen als beeldmaker echt begrepen. Zijn film vormt een mooi en autheniek contrapunt, een ontroerend lichtvoetig contrapunt, een ontroerend lichtvoetig pas de deux. - A.F.
  sonata - Klassieke Zaken

christmas - Gelderlander

Volkskrant, december 2007 - Sonata Sjostakovitsj, altvioolsonate (Van Els, De Leeuw), Ramsey Nasr, Etcetera.

Luister december 2005 / januari 2006 Susanne van Els CD Waterworks + DVD Zinc Garden

Trouw - Susanne van Els - Christmas

Gelderlander 23.11.05 - The Zinc Garden (CD en DVD)

 
 
« Ga terug