Reviews      
 
Gelderlander 23.11.05 | The Zinc Garden (CD en DVD)
Een regenbui en een uit het geluid daarvan tevoorschijn komende melancholiek liedje, ziehier de basis voor Louis Andriessens Tuin van Zinc die zowel het vertrekpunt vormt voor een bonte waaier uiteenlopende stukken voor altviool (en soms piano) als een aantal cineasten.


De resultaten zijn te horen en te zien op deze verbeeldingsrijke cd en dvd-productie. Wat mij vooral frappeert is dat de muziek van Andriessen, de roerganger van de Haagse School, nu eens in een veel ruimer perspectief wordt geplaatst en dat het geheel naast klassiek werk van Bach, Glazounov, Britten en Stravinsky ook werk van bijvoorbeeld Klaas de vries en Willem Jeths insluit. Vooral het werk van Jeths is in principe lichtjaren ver van die van Andriessen verwijderd. In principe, want in Tuin van Zinc toont laatstgenoemde zich niet alleen als een volbloed lyricus maar tevens als iemand wiens stijl nota bene even aan Lutoslawski herinnert, iemand met wie het Haagse establishment niets ophad.

Een ander fascinerend fenomeen is dat de meer traditionelere stukken door de confrontatie met de eigentijdse werken verrassend modern op je overkomen. Op de dvd staan drie op Andriessens Zic Garden Genspireerde filmproducties, benevens een boeiende minidocumentaire waarin niet alleen de fantastische spelende Susanne van Els, maar ook Andreissen zelf aan het woord komen.

Maarten-Jan Dongelmans en Maarten Brandt
  sonata - Klassieke Zaken

christmas - Gelderlander

Volkskrant, december 2007 - Sonata Sjostakovitsj, altvioolsonate (Van Els, De Leeuw), Ramsey Nasr, Etcetera.

Luister december 2005 / januari 2006 Susanne van Els CD Waterworks + DVD Zinc Garden

Trouw - Susanne van Els - Christmas

Gelderlander 23.11.05 - The Zinc Garden (CD en DVD)

 
 
« Ga terug