Stichting Altviool Testore      
 
Aan de vrienden, donateurs, sponsors en comite-leden van Stichting Altviool Testore

Voor een musicus is zijn of haar instrument van levensbelang. Je begint op een eenvoudige viool of cello, maar als je veel talent hebt en het niveau hebt bereikt waarop je soleert, in een ensemble speelt dat de wereld rondreist, of recitals geeft, dan komen de problemen. De meeste musici verdienen niet zo veel dat ze het instrument dat eigenlijk bij hen past ook kunnen kopen. Daarom hebben zij een instrument in bruikleen van een fonds of van vermogende particulieren. Of is een instelling zo vriendelijk het bedrag te lenen en geen aflossing te verlangen. Maar het blijft een onzeker bestaan. Je kunt niet meer in de criteria van een fonds vallen, de erfgenamen van de particulier willen het instrument verkopen om de boedel te kunnen verdelen, de lener kan het zich niet meer permitteren af te zien van aflossing. Dat is de dreiging die iedere strijker boven het hoofd hangt en we weten uit de praktijk maar al te goed dat het dikwijls niet bij een dreiging blijft.

Zo is het ook met de altviool van Susanne van Els. Zij heeft de Testore in 2000 in bezit gekregen, ze heeft hem veroverd, hij is een deel van haar, hij is onontbeerlijk voor haar muziekpraktijk als soliste, kamermuziekmaakster en lid van het Schönberg Ensemble. Hij is veel te duur om zelf te betalen en dat zal ook zo zijn met andere instrumenten van dat niveau.

Om Susanne en daarmee haar plaats in de altvioolcultuur in Nederland uit de problemen te helpen is de Stichting Altviool Testore opgericht. De bedoeling is in eerste instantie zo veel geld in te zamelen dat de Testore kan worden aangekocht en vervolgens in bruikleen gegeven aan Susanne van Els, voor zolang als zij hem nodig heeft. En na haar aan een andere talentvolle altviolist, met een vergelijkbare muziekpraktijk. Zo kan de Testore voor het Nederlandse muziekleven behouden blijven en kan Susanne haar plaats daarin blijven innemen.

Op deze website vindt u de beschrijving van de doelstellingen van de Stichting Altviool Testore, een interview met Susanne van Els en haar curriculum vitae. We hopen dat dit voldoende is om u van het belang van onze actie te overtuigen.

Met vriendelijke groet,
het bestuur van de Stichting Altviool Testore,

Winnie Sorgdrager
Arnoud van de Bree
Bavo Hopman
  Meer over Stichting Altviool Testore

Klik hier voor een interview met Susanne van Els

 
 
Ga terug