Biografie      
 
Biography in English
» Meer...

Susanne van Els Biografie - juni 2009


Susanne van Els is altvioliste, ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Ferdinand Erblich en Nobuko Imai.

Sinds haar cum laude afstuderen is ze, als (mede-) oprichtster van Ives Ensemble, Sinfonietta Amsterdam en Wendingen, als voormalig lid van Strijktrio Holland en Giotto Ensemble, en als lid van het Schönberg Ensemble (sinds 1990) en nieuw amsterdams peil, als veelgevraagd kamermuziekspeler en gelauwerd solist, één van Nederlands toonaangevende musici.

In 1998 ontving ze de Alcuinusprijs, prijs van de stad Nijmegen, voor haar verdiensten als uitvoerend musicus.
Ze verzorgde de Nederlandse première van de altviool solo-sonate van Ligeti en maakte onlangs een veelgeprezen en onderscheiden cd-opname daarvan voor Harmonia Mundi (oa Diapason d'Or en Deutsche SchalplattePreis), speelt kamermuziek met violiste Heleen Hulst, jureert bij het Davina van Wely VioolConcours en geeft masterclasses altviool en kamermuziek.
Meerdere Nederlandse componisten, oa Louis Andriessen en Klaas de Vries, schreven speciaal voor Susanne van Els solo-stukken.

Als soliste trad ze op met een concertserie in het Hindemith-jaar, in de opera A King Riding van Klaas de Vries, en in nieuwe, voor haar gecomponeerde altvioolconcerten van oa Mayke Nas, Willem Jeths en Ron Ford. In de opera Hotel de Pekin (2008) van Willem Jeths had ze een groot solistisch aandeel.
Haar serie solo-cd’s is opmerkelijk: ‘waterworks’ met dvd ‘zinc garden’, het experimentele ‘christmas’, ‘sonata’ met dichter des vaderlands en acteur Ramsey Nasr, ‘to you’ met live altviool concerten en 'Milhaud' met Hindemith, Ysaye en Milhaud.

Susanne van Els heeft een gezin met vier kinderen.
Ze ontwierp een muziekcursus voor het Liberal Arts and Science College University College Utrecht: Music in the Making is onderdeel van de performing arts-track aan UCU. De cursus geeft ze ook in het Honours Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen, en in de Zomeracademie van het NJO heeft ze op een dergelijke manier gelijktijdig gewerkt met internationale muziekstudenten én amateurs.
Susanne van Els werkte mee aan muziektheater produkties van ZT Hollandia, was onlangs actrice in de Picasso-voorstelling Four little Girls in het Gemeentemuseum Den Haag en ze leverde met Shakespeare's The Tempest door studenten van University College haar eerste regie af.
Van Els programmeerde een serie concerten bij lezingen in Het Dolhuys, museum voor de psychiatrie te Haarlem.

Van Els was lid van het bestuur van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en vervulde in het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten + de rol van voorzitter van de adviescommissies voor compositie. Ze was een periode gemeenteraadslid en was jarenlang lid van de benoemingenadviescommissie voor de Raad van Cultuur. In haar woonplaats Veenendaal is Van Els cultuurcoordinator: ze organiseert oa. een jaarlijks muziekfestival, zet een nieuwe website op en entameert een impuls in het culturele leven in de aanloop naar het nieuwe Kees Stip-cultuurplein.

Susanne van Els bespeelt een oud-italiaanse altviool, Carlo Antonio Testore, 1745.

Vanaf zomer 2009 zal Susanne van Els de functie van Coordinator Klassieke Muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag gaan vervullen.


   
 
« Ga terug